FINESTRA D’OPORTUNITAT

FINESTRA D’OPORTUNITAT

La microbiota té un nivell incalculable. La ciència ha confirmat que la composició de la microbiota intestinal està formada per 1000-1500 espècies diferents i, com a dada curiosa, representa 1,5 kg del nostre pes. La flora intestinal està formada principalment per bacteris (més del 90%), però també hi trobem fongs, protozous i virus, els quals conviuen feliçment.

Ens hem d’imaginar que la microbiota és una xarxa que treballa coordinadament per ajudar-nos en la digestió i l’absorció dels nutrients, en la síntesi de vitamines i d’àcids grassos de cadena curta, en la regulació del trànsit intestinal, en la regulació neuro-endocrina i en les reaccions immunitàries amb una funció de barrera protectora. Per tant, té un rol important en la fisiologia i la fisiopatologia de la salut i la malaltia.

Els enemics de la microbiota són els antibiòtics perquè poden eliminar fins a un 30% dels microorganismes afectant en el funcionament de la digestió o el sistema immunitari. Tot i això, no hem de pensar que els antibiòtics són dolents perquè han salvat moltes vides. El problema és l’ús i l’abús que n’hem fet provocant resistències a certs antibiòtics o alteracions de la microbiota fent que no pugui desenvolupar les seves funcions correctament.

Però, d’on surt aquest ecosistema?

En una entrada anterior (aquí) vaig parlar sobre colonització bacteriana de l’intestí del bebè durant l’embaràs i el part. S’ha demostrat que l’alimentació, l’estrès i els hàbits de vida de la mama influencien en la microbiota del bebè, així com també la forma de néixer, essent el part vaginal millor que la cesària.

Existeix, a més a més, una finestra d’oportunitat que es podria definir com aquelles accions que es fan fins als primers 3 anys de vida dels infants i que influencien en l’estat de salut en l’adult. Accions com l’alletament matern, una higiene adequada, el contacte amb la naturalesa, l’absència de fàrmacs o un entorn d’amor i tranquil·litat.

La salut no es juga a una sola carta, sinó que existeixen moltes opcions que podran beneficiar el nostre nadó a tenir una bona salut.

Finestra d’oportunitat

El primer embaràs és una etapa nova que, malgrat ser un moment de molta alegria, hi ha també pors. El temor a la pèrdua, a la malformació o a fer-li qualsevol dany estan present en la ment de totes les mares. Després d’aquests nou mesos arriba el part i el postpart amb una nova allau de pensaments i expectatives que a vegades no es poden veure complides.

A la consulta expresseu aquestes petites decepcions: “he hagut de prendre antibiòtic durant l’embaràs”, “em van posar antibiòtic intrapart perquè tenia la bossa trencada”, “ho vaig intentar amb totes les meves forces, però finalment va ser una cesària”, “la bebè no engreixava prou i vaig haver de fer alimentació artificial”… Però, saps què? existeix la finestra d’oportunitats!

Alimentació

La microbiota intestinal mostra una capacitat de resiliència i recuperació admirable i, a més a més, ho fa a curt termini. Tot i això, el consum de probiòtics i prebiòtics pot ser una ajuda perquè les modificacions de la microbiota arribi tant en l’intestí prim com del colon.

Això podria ser aplicable a l’alimentació de la mare si es dona pit o al biberó si es dona llet artificial. Passats els primers 6 mesos, quan s’introdueixen els primers aliments serà important seguir el sentit comú i elegir aliments sans i amb baixa possibilitats al·lèrgiques.

Higiene i contacte amb la naturalesa

S’ha demostrat que el contacte amb la naturalesa i els animals permet una major exposició a determinats virus, bacteris i paràsits que tenen efectes positius en el desenvolupament del sistema immunitari. Les últimes investigacions suggereixen que si aquest contacte es fa durant la gestació, el nadó també en surt beneficiat.

L’excés d’higiene o desinfecció en els nadons també provocarà una alteració de la microbiota de la pell i, per tant també de la barrera protectora que fa davant d’un patogen. Els estudis demostren que hi podria haver una certa relació amb l’augment de la sensibilitat al·lèrgica actual.

Entorn d’amor

Els nadons venen carregats d’un amor incondicional per als seus progenitors, no saben res més que això: entrega absoluta a qui li hi ha donat la vida.

La meva recomanació és treballar-se psicològicament i emocionalment per buidar la motxilla que portem. Intentar que l’entorn on es desenvolupi el nadó hi hagi tranquil·litat, respecte, comunicació i amor. Això sempre és més fàcil amb un professional que ens guiï i acompanyi.

Bibliografia

Cañellas, X i Sanchis, J. (2016). Niños sanos, adultos sanos. Plataforma Editorial.

Sari Arponen S. (2020). ¡Es la microbiota, idiota! Alienta.

Rodriguez, J.M., et al. (2015). The composition of the gut microbiota throughout life, with an emphasis on early life. Microbial Ecology in Health and Disease, 26.

Sonnenburg, E.D., Smits, S. A., Tikhonov, M., Higginbottom, S.K., Wingreen, N.D. i Sonnenburg, J.L. (2016). Diet-induced extinction in the gut microbiota compounds over generations. Nature, 529 (7585): 212-215.

No Comments

Post A Comment