MENARQUIA

MENARQUIA

La menarquia es defineix com la primera menstruació. L’edat mitjana d’aparició és entre els 10 i els 15 anys, encara que actualment cada cop apareix la menstruació en una edat més primerenca. Hi ha diferents hipòtesis en relació amb això: tema hormonal, de la contaminació, l’obesitat infantil, etc. 

Crec que aquest és un tema molt interessant, però realment m’agradaria parlar sobre la importància de reconèixer-la, de donar a la menarquia la importància que es mereix. Així que abans de començar a llegir, m’agradaria que individualment miréssim endarrere i recordéssim com vam viure aquell moment. Qui ens va acompanyar? Com va ser aquell acompanyament? Com va reaccionar el nostre entorn? I com el vaig viure jo individualment?

I ara que podem mirar en perspectiva, com ens hagués agradat que fos?

Personalment, reconec que la menarquia la vaig viure molt malament i que m’hagués agradat que l’acompanyament fos diferent. Ara que tenc una visió molt més global, m’adono que vaig seguir l’herència de les dones de la meva vida: amagar-ho. I estic segura que moltes ens sentirem identificades en dir que estàvem malaltes per no anar a la platja, en suplicar no haver-nos tacat els pantalons o agafar una compresa sense que ningú ens veies mentre anàvem al bany.

I em pregunto: per què? Perquè, socialment, la menstruació s’ha invisibilitzat. El capitalisme no podia acceptar que la meitat de la seva població sagnes una setmana al mes si això significava baixar el rendiment. Aquesta és la societat en la qual vivim, benvingudes!

És per aquest motiu que m’agradaria que reflexionéssim sobre com volem que sigui el futur de les nostres filles, nebodes, netes… Jo vull que ses filletes del futur puguin fer un ritual de benvinguda, si elles volen, a la seva nova etapa, que puguin acceptar aquell regal del cos que els hi permet crear vida quan vulguin i que acceptin la regla com un símbol de salut. M’agradaria que les nenes del futur tinguin tota la informació per entendre que és normal estar més cansada, més sensible, més inspirada o més enèrgica en determinats dies del mes, que puguin decidir quin mètode de recol·lecció volen usar o que comprenguin que la sang no és bruta. M’encantaria trencar amb el missatge antiquat que tenir la menstruació vol dir que ja són DONES, sinó que tinguessin molt clar que han nascut dones i aquest fet les prepara per poder ser mares, si volen.

Reflexiona-m’hi juntes perquè crec que és la manera per canviar la vivència.

No Comments

Post A Comment