Gimnàstica Abdominal Hipopressiva

Gimnàstica Abdominal Hipopressiva

HISTORIA

La tècnica va ser descrita pel Dr. Marcel Caufriez el 1980 quan es va adonar que els mètodes que s’estaven utilitzant per enfortir els abdominals durant el post-part provocaven alteracions en l’estàtica pelviana.

A través de l’observació i l’exploració, el Dr. Caufriez va anar descobrint que amb l’activació del múscul serrat anterior, s’obria també la caixa toràcica amb la conseqüent relaxació del diafragma i ascens dels òrgans interns.

Llavors, la Gimnàstica Abdominal Hipopressiva va sortir com alternativa per a tonificar la musculatura abdominal, però al 2010 ja es va començar a considerar un dels futurs pilars en el tractament i la prevenció de la salut, l’estètica i el rendiment esportiu.

GIMNÀSTICA ABDOMINAL HIPOPRESSIVA (GAH)

És un conjunt de tècniques posturals que disminueixen les variacions de pressió dins l’abdomen i activen fibres musculars de la pròpia faixa abdominal i del sòl pelvià a través de la sinergia (co-activació) que existeix entre el múscul transvers abdominal i el periné.

A més a més, donen molta importància al ritme, ja que permet la integració en forma d’una emoció, i a la repetició que afavoreixen la memorització i l’automatització de la tècnica.

La posició en la qual es realitza els exercicis és fonamental. Consisteix en adelantar el pes i flexionar una mica els genolls per a desplaçar el centre de gravetat cap endavant i cap amunt, així disminuïm la pressió abdominal i activem la faixa abdominal.

També s’activen altres músculs de l’esquena i de les espatlles degut a la posició específica dels braços i de les escàpules, així com també amb l’elongació del coll i del cap donant l’efecte de “créixer cap amunt”.

La forma en què es respira durant els exercicis col·loca el diafragma en una posició alta, i per tant que disminueix la pressió abdominal sobre les vísceres.

A més a més, té efectes a nivell del sistema nerviós, sobretot el sistema nerviós autònom, a traves de l’apnea (interrupció temporal de la respiració). Alguns d’aquestes efectes són:Disminució de l’activitat de la bufeta, que produeix una disminució de les ganes d’anar a orinar.

> Disminució de l’activitat de la bufeta, que produeix una disminució de les ganes d’anar a orinar.

> Contracció del recte, que millora la continència dels gasos i la femta.

> Augment de la tensió arterial diastòlica.

> Reprogramació del sistema nerviós a través del ritme específic dels exercicis.

En què ens pot ajudar?

Tenint en compte el que s’ha explicat anteriorment, ens pot ajudar en:

Post-part

> Ajuda a la reducció del contorn abdominal ja que enforteix la faixa natural del cos.

> Millora la postura corporal, que s’ha vist alterat durant l’embaràs.

> Serveix com a complement del tractament de la incontinència urinària i fecal al millorar el to del periné, disminuir l’activitat vesical i augmentar el to del recte.

> Afavoreix el tancament de la vagina, motiu pel qual millora el plaer durant les relacions sexuals.

Problemes ano-rectals

> En cas d’hemorroides, descomprimeix el sistema vascular amb la normalització de las pressions abdominals i això ajuda a què les hemorroides s’encongeixin.

> En el restrenyiment distal, activa el sistema nerviosa simpàtic, que és el que s’encarrega de la contracció del recte i mobilitzarà les vísceres facilitant l’evacuació.

Incontinència urinària o fecal

> En cas de bufetes hiperactives, disminueix la seva activitat.

> En cas d’hipotonia muscular que dificulta retenir l’orina, els gasos o la femta de forma voluntària.

Dolor a l’esquena

> La competència de la faixa abdominal i el sòl pelvià són imprescindibles per a una posició correcta per a l’esquena.

> La caiguda visceral suposa la pèrdua de suport d’una de les columnes pneumàtiques que té el cos per al seu suport, contra la gravetat; motiu pel qual evitant-la disminuirem els mals d’esquena.

Després d’una cirurgia abdominal

> Ajudarà a re-harmonitzar les pressions i tonificarà la faixa abdominal.

> Prevenció de hèrnies, ja que ajudarà a normalitzar la distribució de las pressions abdominals, sobretot en cas d’hèrnia inguinal.

Sistema circulatori

> Afavoreix el retorn venós al disminuir la pressió intra-abdominal, el que preveu l’aparició de varius o, inclús les millora.

> Produeix un efecte de bombeig i de venturi en el sistema venós.

Estètica

> Redueix la cintura.

> Ajuda a tenir un ventre més pla.

> Contribueix a tenir una postura elongada, enlloc de encorbada i caiguda.

Contraindicacions

Efectivament els hipopressius no els pot fer tothom, a més a més en alguns casos està contraindicat fer-los:

> En el cas d’embaràs per les contraccions uterines que provoca.

> En el cas de persones hipertenses ja que hi ha risc d’augment de la tensió arterial diastòlica per la participació del sistema nerviós simpàtic.

Recorda que el més adequat és acudir a un fisioterapeuta especialitzat per aprendre correctament la tècnica, però un cop ja s’adquireix l’hàbit és una practica que es pot fer a casa i que, fins i tot, es pauta realitzar diàriament.


BIBLIOGRAFIA

> http://metodohipopresivo.com/historia-del-metodo-hipopresivo-del-dr-marcel-caufriez/

> Apunts del curs

No Comments

Post A Comment